Блог

Вишња тера несаницу

Објављено јануар 19, 2018 у 9:59 am од / Коментари су искључени на Вишња тера несаницу

Вишња је шармантна и тамноцрвена (лат. Prunus cerаsus) пореклом из Индије и Ирана, а њена популарност се протеже кроз историју до почетка познатог света. Сви су је обожавали, од Персијанаца, па до Римљана, који су додуше ову прелепу воћку и показали Британцима касније,а они је проширили по свету. Према будистичкој легенди дрво вишње понудило је своје плодове Маји, Будиној мајци, да буде здрава и сита током трудноће. Легенда има основа, јер вишња негује читав организам и даје осећај ситости.

Лековита својства вишње

Вишње су познате по својим бројним лековитим својствима и антиоксидативном дејству.

Богате су витаминима А, Ц, Е и фолном киселином, минералима калијумом, магнезијумом, гвожђем и влакнима.

Вишња садржи феноле, галичну и п-кумаринску киселину, кемферол и кверцетин.

Јака противупална својства вишње чине је корисном за смањивање бола код гихта и упале мишића, остеоартритиса и реуматоидног артритиса. Истраживања потврђују да двадесет вишања дневно или концентрат те количине вишања имају исти учинак на ослобађање од бола као аспирин или ибупрофен.

Моћно противупално средство

Акутне упале одговор су тела на повреде, инфекције, неправилну исхрану и алергене. Ако су упале дуготрајне, могу довести до озбиљних здравствених проблема попут срчаних болести, артритиса, астме и дијабетеса.

Новија истраживања нуде све више доказа о позитивном деловању вишања на смањење упала. У једној од студија десеторо људи током две недеље је сваки је дан пило 250 мл сока од вишње, након чега су им се значајно смањили упални процеси, нормализовао се ниво триглицерида и ЛДЛ холестерола – ризичних фактора за развој срчаних болести.

Штите од слободних радикала

Вишње обилују фенолним једињењима – снажним антиоксидансима које штите нервни систем и спречавају оксидативни стрес. То је битно за старије особе, јер их штити од неуродегенеративних поремећаја попут губитка памћења, сенилне деменције и Алцхајмерове болести.

Због високог удела антоцијанина вишње су значајне у превенцији рака, посебно дебелог црева.

Терају несаницу

Вишња је једна од ретких врста воћа које садржи мелатонин – природан хормон који регулише сан. Наше тело иначе природно лучи хормон мелатонин који се ослобађа само током ноћи, обично након девет сати увече и тако подстиче сан. Пре спавања попијте чашу чистог вишњиног сока. То ће вам омогућити дубок, непрекидан и опуштајући сан.

Мелатонин се такође користи у лечењу тегоба менопаузе, одвикавања од лекова, код рака дојке и простате, хиперактивности и дефицита пажње.

Лековита својства вишње:

  • храни и штити мозак
  • смањује ризик од дијабетеса
  • помаже код бубрежних сметњи
  • погодује систему за варење
  • потпомаже мршављењу
  • побољшава сан
  • смањује ризик од срчаних болести
  • помаже код упале мокраћних канала

Користи осталих делова вишње

Сушене вишње делују слично као и свеже. Идеална су замена када вишње нису доступне у свежем облику.

Петељке вишње дају чај који помаже код избацивања песка из мокраћних канала, целулита, импотенције, бубрежних болести и хроничног кашља.

Лишће вишње је одлично средство за лепоту, а помаже код перути и отечених капака.

Семенке вишње примењују се као топло-хладни облози и као пуњење за јастуке.


Вишње су доступне током читаве године у смрзнутом, кандираном, сушеном или конзервираном облику и као сок, али су сирове ипак најздравије.

Да бисте искористили све предности вишње, дневно конзумирајте једну до две шољице овог воћа.

Дуг је списак јела у којима можете користити вишње, а то су различити десерти, колачи, сосеви, џемови, сокови, компоти и друго.

Кликом на линк испод Вас видећете наш сок вишње, ми тврдимо јаукуснији који можете попити, а ако га поручите, обавезно нам јавите Ваша искуства 🙂


Делови текста преузети од

Аутор: Ивана Драгица

Извор: аlternаtivа-zа-vаs.com