IT Tehnologija U Ishrani

RFID (Radio Frequency IDentification)
RFID tehnologija je jedna inovativna, ali još uvek nedovoljno iskorišćena tehnologija koja nudi veliki dijapazon mogućnosti pri praćenju proizvoda u samom procesu prerade i proizvodnje, ali i u toku kompletnog životnog ciklusa. U zavisnosti od regulativa RFID sistemi su projektovani da rade na različitim frekvencijama u zavisnosti od toga šta se želi očitavati i u kakvim uslovima je projektovano da se vrši očitavanje.
NFC (Near Field Communication)
NFC predstavlja skup standarda za pametne telefone i ostale mobilne uređaje kojima se uspostavlja radio veza između njih, obično kratkim prislanjanjem jednog
uređaja na drugi. Uglavnom se koristi na razdaljinama od svega par centimetara.
QR KOD
Iako prvenstveno korišćen za praćenje delova u proizvodnji vozila, QR kodovi se sada koriste u mnogo širem kontekstu, uključujući komercijalne aplikacije praćenja, kao i aplikacije koje su orijentisane na pogodnije korišćenje mobilnih telefona. Korisnici koji poseduju mobilni telefon sa kamerom i instaliranim odgovarajućim softverom, mogu da skeniraju sliku QR koda, koji će uključiti internet pregledač i odvesti korisnika na ugrađenu URL adresu. Ovakav čin povezivanja sa fizičkih objekata je
poznat kao hiperveza fizičkog sveta.
Postojeći sistemi za praćenje procesa proizvodnje karakterišu se nemogućnošću povezivanja različitih evidencija u lancima prerade
hrane, nepreciznost i greške u podacima kao i kašnjenja u dobijanju neophodnih podataka, koji su fundamentalni u slučajevima
izbijanja epidemija. Sistemi za praćenje procesa proizvodnje treba da omoguće brzo dobijanje informacija i preduzimanje akcija u
skladu sa potrebama i analizama dobijenih podataka. Trenutno raspoložive tehnologije koje je moguće koristiti za navedeni
problem, su RFID tehnologija, kao i analiza autentičnosti hrane korišćenjem metode analize izotopa ili analize DNK. Trenutno je
ostvaren određeni napredak u oblasti sledljivosti prehrambenih proizvoda kada je u pitanju razvoj zajedničkog okvira i objedinjavanje
sadašnjih tehničkih propisa, međusobne povezanosti između proizvođača, konzumenata i životne sredine, ali još uvek ne postoji
sistem koji će omogućiti potpuni uvid i povezivanje u formi Internet of Things i razvoja inteligentne sledljivosti. Ovi sistemi će
omogućavati povratne informacije o proizvodu (temperatura, pritisak unutar pakovanja ili preostali vek trajanja). Trenutno
dostupne tehnologije i koncepti pružaju nove mogućnosti za razvoj sistema povećane efikasnosti i kompatibilnosti u odnosu na
sadašnje sisteme sledljivosti.
BISTRI SOK OD JABUKE I TEHNOLOGIJA

Kako sorte pripadaju grupi jabuka otpornih na bolesti, tretiranje istih je reducirano na minimalni broj tretmana tj. 50% manje nego kod standardnih sorti. Samim tim ostaci pesticida i teških metala su daleko ispod dozvoljenih zakonom.

BISTRI SOK od jabuke je proizveden bez dodatka vode, šećera i konzervansa, izbistren pektolitičkim taloženjem i filtriranjem. Pasterizacijom obezbeđen dug period čuvanja. Za dobijanje 3 litre ovog soka bilo je potrebno 5 kg zdravih jabuka. Namenjen je svim uzrastima od 6 meseci starosti pa na dalje. Pogodan za dijabetičare.

BAG IN BOX (kesa u kutiji) sistem pakovanja omogućuje dug period čuvanja na sobnoj temperarturi. Slavinica na ambalaži dopušta sipanje soka ali ne i ulazak vazduha unutra. Na taj način sok ostaje u vakuumu što garantuje postojanost.  Nakon otvaranja upotrebljiv 45 dana. Rok trajanja je otisnut na ambalaži.